29 december 2022

Cadeau-doosje met wachinelichtjes, thee en chocolade

 Hallo,

Leuk dat je op mijn blog komt kijken!

Vandaag ga ik uitleggen hoe ik een cadeau doosje maak waarin 2 waxinelichtjes, 4 zakjes thee en 4 merci-chocolaatjes in passen. Ik ben dit doosje op pinterest tegen gekomen maar kon geen maten vinden. Ik ben toen zelf aan de slag gegaan. Wie dit doosje als eerste verzonnen heeft weet helaas niet.....

We beginnen met de bodem:

Neem een stuk kaartkarton van 16 x 23 cm en scoor alle vier de kanten op 2 en 4 cm.
In de hoeken onstaan nu 4 vierkantjes. Hiervan knip je de buitenste 3 vierkantjes weg. Het vierkantje wat overblijft knip je een klein beetje schuin in zodat er een tabje ontstaat.


de tabjes plak je nu vast zodat er een doosje ontstaat met uitstekende flapjes:


De flapjes worden naar binnen gevouwen en vastgeplakt. Check eerst of ze niet te strak tegen de bodem van het doosje zitten. Mocht dit het geval zijn knip je een flinterdun reepje weg. Door de buitenzijde dubbel te maken heb je een mooi afgewerkte rand, word je doosje steviger en je tabjes zijn mooi weggewerkt..


De basis van je doosje is nu klaar. We gaan nu eerst de deksel maken.

Neem hiervoor een stuk kaartkarton van 12,1 x 19,1 cm. Scoor alle vier de zijdes op 2 cm.
2 hoekjes knip je netjes weg. Bij de 2 korte zijdes rond je de hoekjes af. Dit zorgt voor een mooi afgewerkt dekseltje. Het makkelijkst is dit te doen door de lange zijde naar binnen te vouwen. Hierdoor past je papier makkelijker in je afrondpons.



de andere 2 hoekjes knip je tot een tabje. Voordat je de tabjes vastplakt pons je een halve cirkel uit de lange zijde (in het midden op 7,5 cm) Hierdoor is het makkelijker om het dekseltje strakjes te openen.
Je kaartkarton ziet er nu zo uit:


Nu gaan we de 2 tabjes vastplakken zodat het dekseltje ontstaat. De lange achterzijde is los van de zijkanten.

Leg je deksel op de bodem van je doosje en schuif deze goed aan. De losse achterzijde is nu makkelijk vast te plakken op de bodem van je doosje en je weet ook zeker dat deze dan goed past.


Nu is het tijd voor de binnenzijde.
Neem hiervoor een stuk kaartkarton van 7,9 x 23 cm.
Je scoort met de lange zijde op 4, 6, 8, 15, 17 en 19 cm.
Je vouwt de scoorlijnen zigzaggend (dal, punt, dal... dal, punt, dal vouw)


Deze plak je aan elkaar vast. Het ziet er nu zo uit:



Kijk nu of deze insert past in je doosje. Wanneer deze te strak is kun je er een flinterdun reepje afsnijden waar nodig. Wanneer je tevreden bent plak je deze op de bodem van je doosje vast.

Je doosje is nu klaar om versiert te worden!




In het linker gedeelte passen 2 waxinelichtjes, in het middengedeelte passen 4 zakjes thee en in het rechter gedeelte passen in totaal 4 merci chocolaatjes (2 naast elkaar, 2 erbovenop).

Veel plezier met het maken van dit leuke cadeautje. Wanneer je m maakt vind ik het leuk om er een foto van te zien!



2 opmerkingen:

  1. Dankjewel Marja :) zier er duidelijk uit met jou uitleg :) ik ga er volgend jaar mee aan de slag ;)

    BeantwoordenVerwijderen

ECD ATC Art Journal Specials - Januari

 Ik ben lid geworden van de faceboekgroep ECD ATC Art Journals Specials. Deze groep is opgestart door Devid Roodenburg. In deze groep werken...